För många barn utgör den mat de äter i skolan en stor del av näringsintaget. Skolan etablerar normer för vad som är bra mat. Därför är det viktigt att maten som serveras är näringsriktig och varierad. För det behövs utvärdering, kravställning och medvetna beslut om utbud.
Börja med att titta på filmen.
Förslag på lösningar
Som inspiration inför ert arbete har vi valt ut några förslag på lösningar för detta område. Dessa baseras på erfarenhet och till viss del forskning och sammanfattar områdets möjligheter. Använd förslagen som de är eller prata ihop er och anpassa dem efter er skola.
Utvärdera ert utbud och näringsriktighet en gång per läsår. Det kan ni exempelvis göra med det webbaserade verktyget SkolmatSverige (www.skolmatsverige.se). Bedömningen kan göras även utan kompetens inom näringslära.
Ge valmöjligheten att alltid kunna komplettera skolmåltiden med grönsaker och frukt. Att grönsaker och frukt finns tillgängliga har visat sig vara en av de viktigaste faktorerna för att främja den faktiska konsumtionen hos barn och unga.
Säkerställ att frukost, mellanmål på fritids och utbud i eventuellt elevcafé är hälsosamt. Minimera de onyttiga alternativen som kan vara svåra att motstå. Visa att fika eller firande inte måste innebära godis, kakor eller läsk. Dans, ballonger och fruktsallad går lika bra.
Inom hem- och konsumentkunskapen kan eleverna få verktyg för att själva laga hälsosam mat och öka sin kunskap om hur allsidig och balanserad mat hänger ihop med hälsa. Ta tillvara och utveckla den kompetens som finns hos pedagogerna.
Det är inte alla barn som kan äta frukost hemma. Elever som hoppar över skollunchen är de som ofta inte heller äter frukost. Frukosten kan bidra till goda matvanor under resten av dagen. Att erbjuda frukost i skolan är en hälsoinvestering på både kort och lång sikt.
Definiera och inkludera måltidskvalitet som ett kriterium vid upphandling av leverantörer för skolmåltider. Använd gärna Checklista för upphandling av måltidstjänster som utgår från Livsmedelsverkets modell för bra offentliga måltider. Syftet är att ge ett praktiskt stöd kring hur måltidskvalitet kan beskrivas och följas upp.
Att skapa tydliga instruktioner, förenkla aktiviteten och ge möjligheter att prova på tillsammans med en lärare eller kompis gynnar alla elever oavsett förutsättningar och funktionsvariationer. Det kan kräva lite mer planering men kan vara avgörande för att elever med kognitiva funktionsnedsättningar ska kunna delta och nå sin fulla potential.
VILL DU HA FLER FÖRSLAG?
I vår inspirationsbank finns fler förslag från andra som redan börjat jobbat med de här frågorna.
Nu är det dags att skapa er handlingsplan. Beskriv vilka aktiviteter ni vill genomföra för att bli bättre, eller motivera hur ni uppfyller kriterierna om ni skattat full pott.
Skriv ut
1
Har skolan eller kommunen system och rutiner för att säkerställa att skolmaten är näringsriktig?
Ni utvärderar skolmåltidens näringsriktighet, exempelvis via SkolmatSverige eller näringsberäkningsprogram.
Ni genomför vid behov åtgärder för att skolmaten ska bli mer näringsriktig.
Ni har ett aktivt ledarskap och kan beskriva och ge exempel på skolan eller kommunens system och rutiner för att säkerställa att skolmaten är näringsriktig, samt vem/vilka som ansvarar för att detta görs.
Läs mer
1
Inte alls
I låg grad
I hög grad
I mycket hög grad
Vet ej
Skapa handlingsplan för hur ni ska uppfylla kriterierna!
Spara
2
Begränsar skolan tillgången till ohälsosamma alternativ?
Ni utvärderar om begränsning av bakverk, söta drycker, glass och godis behövs och kan beskriva utbudet som finns.
Ni begränsar tillgången till ohälsosamma alternativ i hela skolans miljö, exempelvis kafeterian, fritids, hem- och konsumentkunskap, utflykter mm.
Ni har ett aktivt ledarskap och kan beskriva och ge exempel på hur skolan begränsar tillgången till ohälsosamma alternativ, samt vem/vilka som ansvarar för att detta görs.
Läs mer
1
Inte alls
I låg grad
I hög grad
I mycket hög grad
Vet ej
Skapa handlingsplan för hur ni ska uppfylla kriterierna!
Spara
3
Följer skolan upp hur mycket som äts av skollunchen?
Ni beräknar den genomsnittliga konsumtionen, exempelvis med Livsmedelverkets nationella metod för mätning av matsvinn.
Ni vidtar vid behov åtgärder baserat på era slutsatser från beräkning av matsvinn.
Ni har ett aktivt ledarskap och kan beskriva och ge exempel på hur skolan följer upp hur mycket som äts av skollunchen, samt vem/vilka som ansvarar för detta arbete.
Läs mer
1
Aldrig
Någon gång per läsår
Några gånger per termin
Dagligen
Vet ej
Skapa handlingsplan för hur ni ska uppfylla kriterierna!
Spara
Nuläge
1: Har skolan eller kommunen system och rutiner för att säkerställa att skolmaten är näringsriktig?
Vårt svar:
Beskrivning:
2: Begränsar skolan tillgången till ohälsosamma alternativ?
Vårt svar:
Beskrivning:
3: Följer skolan upp hur mycket som äts av skollunchen?
Vårt svar:
Beskrivning:
Planera
Följ upp
Tips från Inspirationsbanken
Nedan följer ett urval av tips från Inspirationsbanken inom detta område. Ta gärna del av fler tips om du behöver inspiration.
Tips från inspirationsbanken
MATtankens erfarenhetsbank
MATtanken är en projektfinansierad verksamhet som genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte bidrar till hållbara offentliga måltider.
Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har Generation Pep tagit fram sex korta filmer med enkla och goda recept som passar som mellanmål på fritids eller till skolutflykten.
Katrineholms kommun har tagit fram en guide för innehåll i mellanmål och matsäck i förskolan/skolan/fritids. Guiden innehåller även tips till vårdnadshavare.
Friskmat.se är en helt kostnadsfri mötesplats med inspiration och kunskap för alla som planerar, lagar eller serverar maten till våra barn och unga, sjuka och äldre i Sverige.
Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har Generation Pep tagit fram sex korta filmer med enkla och goda recept som passar som mellanmål på fritids eller till skolutflykten.
Katrineholms kommun har tagit fram en guide för innehåll i mellanmål och matsäck i förskolan/skolan/fritids. Guiden innehåller även tips till vårdnadshavare.
Friskmat.se är en helt kostnadsfri mötesplats med inspiration och kunskap för alla som planerar, lagar eller serverar maten till våra barn och unga, sjuka och äldre i Sverige.
Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har Generation Pep tagit fram sex korta filmer med enkla och goda recept som passar som mellanmål på fritids eller till skolutflykten.
Katrineholms kommun har tagit fram en guide för innehåll i mellanmål och matsäck i förskolan/skolan/fritids. Guiden innehåller även tips till vårdnadshavare.
Friskmat.se är en helt kostnadsfri mötesplats med inspiration och kunskap för alla som planerar, lagar eller serverar maten till våra barn och unga, sjuka och äldre i Sverige.