Inför organiserade rastaktiviteter

Inom forskning finns stöd för att pedagogers engagemang och initiativ till aktiv lek har betydelse. Organiserad fysisk aktivitet innebär rastaktiviteter som elever eller personal leder. Exempel kan vara kull, dans och lek.

Ha synliga scheman

Förutom att införa planerade och organiserade aktiviteter behöver informationen nå eleverna. Gör scheman där både fria och styrda rastaktiviteter för veckan framgår och sätt upp dem där de syns.

Skapa fler rörelsemiljöer

Inom forskning finns stöd för att de miljöer som barn vistas i kan uppmuntra fysisk aktivitet. Att anpassa inne- och utemiljö så att dessa inspirerar till rörelse har bevisad effekt. Det finns många möjligheter men pingisbord och klätterväggar är två exempel.

Tillgängliggör utrustning

Inom forskning finns stöd för att en viss typ av utrustning och redskap engagerar barn till fysisk aktivitet. Se till att eleverna har tillgång till stadieanpassad utrustning för att uppmuntra aktivitet. Det kan vara hopprep, rockringar eller bollar av olika slag.

För allas inkludering

Att skapa tydliga instruktioner, förenkla aktiviteten och ge möjligheter att prova på tillsammans med en lärare eller kompis gynnar alla elever oavsett förutsättningar och funktionsvariationer. Det kan kräva lite mer planering men kan vara avgörande för att elever med kognitiva funktionsnedsättningar ska kunna delta och nå sin fulla potential.

Vi har organiserade aktiviteter

Våra miljöer uppmuntrar till rörelse

Vi har utrustning för rörelse