Förslag på lösningar

Som inspiration inför ert arbete har vi valt ut några förslag på lösningar för detta område. Dessa baseras på erfarenhet och till viss del forskning och sammanfattar områdets möjligheter. Använd förslagen som de är eller prata ihop er och anpassa dem efter er skola.

Pedagoger som deltar i skolmåltider (pedagogisk lunch)
Läs mer

Pedagoger som deltar i skolmåltider (pedagogisk lunch)

Genom att ha pedagoger som äter tillsammans med barnen sätter ni en kultur kring och befäster måltiderna som en del av skoldagen. Det är viktigt att eleverna ser att personalen prioriterar måltiden och är goda förebilder när det gäller att äta allsidigt.

Använd skolmåltiden i undervisningen
Läs mer

Använd skolmåltiden i undervisningen

Skolmåltiden kan vara ett pedagogiskt verktyg i olika ämnen för att öka kunskapen om hur mat och näring hänger ihop med hälsa, eller för att lära sig mer om matkulturer och traditioner. Det kan bidra till att främja lusten att prova olika maträtter och äta varierat.

Fortbilda måltidspersonalen
Läs mer

Fortbilda måltidspersonalen

Se till att måltidspersonalen har kunskap och förutsättningar att erbjuda, uppmuntra och informera om maten som serveras. Det är också viktigt för att kunna ställa krav på den mat som erbjuds i skolan.

Handlingsplan

Nu är det dags att skapa er handlingsplan. Beskriv vilka aktiviteter ni vill genomföra för att bli bättre, eller motivera hur ni uppfyller kriterierna om ni skattat full pott.

Skriv ut
1

Genomför skolan pedagogiska måltider?

Läs mer
4
Aldrig/sällan
1-2 ggr/v
3-4 ggr/v
Dagligen
Vet ej
Full pott! Motivera hur ni uppfyller kriterierna.
Spara

2

Finns pedagogiska riktlinjer/mål med skolmåltiden?

Läs mer
4
Inte alls
I låg grad
I hög grad
I mycket hög grad
Vet ej
Full pott! Motivera hur ni uppfyller kriterierna.
Spara

3

Inkluderas skolmåltidspersonalen i arbetet med pedagogiska måltider?

Läs mer
4
Inte alls
I låg grad
I hög grad
I mycket hög grad
Vet ej
Full pott! Motivera hur ni uppfyller kriterierna.
Spara

Tips från inspirationsbanken
Levla - Känslan av bättre hälsa
Levla går ut på att visa att man med små medel kan ta stora hälsokliv – och att alla kan levla hälsan. Läromedlet fokuserar på tre teman: stillasittande, matvanor och beteendedesig
4 Season Walk
4 Season Walk är en aktivitet där syftet är att lära eleverna att äta i säsong, det vill säga klimatsmart. Rörelse blir en naturlig del och eleverna får använda olika sinnen.
MATtankens erfarenhetsbank
MATtanken är en projektfinansierad verksamhet som genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte bidrar till hållbara offentliga måltider.
Handboken för schemalagda måltider
Handboken är för alla er som arbetar på och med skolan och därför har ett gemensamt och viktigt uppdrag att utbilda våra elever till en hälsosam och hållbar livsstil.
Grönsakskul
På Lovisedalsskolan i Vallentuna såg man en avighet mot att ta och testa grönsaker i dom yngsta klasserna oh införde därför ”veckans grönsak” en gång i veckan.
Världen runt
På Farstaängsskolan i Stockholm införde man en Världen runt-meny i en vecka för att bredda kunskapen inom andra länders matkulturer.